Haarwerk nodig?

Gecontracteerd zorgaanbieder
Kosteloos reserveren
Persoonlijke begeleiding
Volledige privacy
Haarspecialisten met een missie

Synthetische Pruiken

Synthetische Pruiken

 

Echt Haar Pruiken

Echt Haar Pruiken

 

Mannen Pruiken

Mannen Pruiken

 

Haar doneren?

Doe mee en help ons prachtige haarwerken te creëren! Betrek je vriendinnen, kinderen en familie en vraag hen om haar te doneren. Misschien heb jij zelf nog een mooie vlecht in de kast liggen die van grote waarde kan zijn voor anderen. We verwelkomen alle haarkleuren en haarstructuren, inclusief grijs haar en gekleurd haar. Samen kunnen we ondersteuning bieden van het leven van mensen die onze steun nodig hebben.

Lees meer

Tijdens een vrijblijvend intakegesprek bespreken we graag alle mogelijkheden en jouw wensen met betrekking tot een haarwerk of haarstuk. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om haarwerken en haarstukken te passen, zodat je een idee krijgt van de mogelijkheden. Wij bieden haaroplossingen die aansluiten bij jouw levensstijl en omstandigheden, en die passen bij jouw gezicht en uitstraling. Naast haarwerken en haarstukken hebben we ook verzorgingsproducten voor haar en hoofdhuid in ons assortiment, evenals salonbehandelingen. Wil je weten welke producten of behandelingen het beste bij jou passen? Wij adviseren je graag tijdens een persoonlijk adviesgesprek

Maak een afspraak

Benieuwd naar de mogelijkheden?

DC Haarzorg is 4 dagen in de week geopend in het RadboudUMC, U kunt gegarandeerd binnen 5 werkdagen terecht.

Route beschrijving?

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
In de parkeergarage bij de hoofdingang kunt u uw auto kwijt. Bij de ingang van de garage neemt u een kaartje. In de parkeergarage bevinden zich vijf betaalautomaten. U kunt contant betalen of met de pinpas.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10

Route met auto

Reis je met het OV?

Plan je reis

Haaruitval door chemotherapie

Bij DC Haarzorg begrijpen we hoe ingrijpend haarverlies kan zijn tijdens bestraling of chemotherapie. Tijdens een eerste afspraak vertellen we u graag over de mogelijkheden en nemen we de tijd om uw haartype en voorkeuren te bespreken. Of u nu kiest voor hoofdhuidkoeling of niet, uw welzijn staat bij ons voorop.

Wij zullen de intake gewoon doen zoals we dat altijd doen. Dus ondanks dat de behandelend arts heeft aangegeven dat hoofdhuidkoeling mogelijk is, is het uitzoeken van een haarwerk/pruik belangrijk om daar toch tijd en aandacht aan te besteden. Want stel dat de koeling niet werkt, is het wel zo fijn als er een mooi, passend haarwerk/pruik klaarligt.

Bij DC Haarzorg bieden we u de mogelijkheid om kosteloos een haarwerk of pruik te reserveren. Mocht het zo zijn dat u uiteindelijk geen haarwerk of pruik nodig heeft, dan zijn er geen kosten aan verbonden. Zo kunt u met een gerust hart weten dat het haarwerk of de pruik direct beschikbaar is als het wel nodig is. Uw comfort en welzijn staan voorop in ons zorgprogramma.

“Ontdek Onze Aanbevolen Haarproducten voor Chemotherapie: Beschikbaar in Onze Kapsalon en Verzending Op Aanvraag!”

Ontdek onze speciaal aanbevolen haarproducten, geschikt voor gebruik tijdens chemotherapie. Deze producten zijn verkrijgbaar in onze kapsalon bij het RadboudUMC en kunnen op aanvraag worden verzonden.

Haaruitval door Chemotherapie: Wat u moet weten

Moet u binnenkort chemotherapie ondergaan, of zit u momenteel in het midden van een behandelings? Dan heeft u waarschijnlijk vragen over een van de meest voorkomende bijwerkingen van chemotherapie: haaruitval. Waarom gebeurt dit bij chemotherapie? Treedt haaruitval altijd op en hoe zit het met de verzorging van uw haar en hoofdhuid tijdens deze periode? En hoe lang duurt het voordat uw haar weer begint te groeien?

Waarom treedt haaruitval op bij chemotherapie?

Chemotherapie heeft helaas meerdere bijwerkingen, waarvan haaruitval een van de meest opvallende is. Meestal begint haaruitval twee tot drie weken na de eerste behandeling. De mate van haarverlies kan variëren, van geleidelijk dunner worden tot het verliezen van grote plukken haar. Dit hangt af van het type chemotherapie dat wordt gebruikt.

De haaruitval wordt veroorzaakt door de cytostatica in de chemotherapie, die snelgroeiende cellen in het lichaam aanvallen. Helaas maken deze medicijnen geen onderscheid tussen kankercellen en gezonde cellen, wat resulteert in het verlies van haar.

Is haaruitval altijd een gevolg van chemotherapie?

Niet alle vormen van chemotherapie veroorzaken haaruitval. De samenstelling van de gebruikte medicijnen varieert per type kanker en kan haaruitval als bijwerking hebben. Bijvoorbeeld, chemotherapie voor borstkanker veroorzaakt meestal haaruitval.

Sommige behandelingen kunnen leiden tot dunner wordend haar of een verandering in textuur, zonder dat het haar volledig uitvalt. Uw arts of verpleegkundige zal u vooraf informeren over mogelijke bijwerkingen.

Hoe lang duurt haaruitval door chemotherapie?

Haaruitval door chemotherapie is meestal tijdelijk. Na de behandeling duurt het enkele weken tot 1 à 2 maanden voordat het haar weer begint te groeien. Nieuw haar kan anders van structuur zijn dan voorheen, en de kleur kan ook veranderen.

Tips voor haarverzorging tijdens en na chemotherapie

Het is belangrijk om uw haar en hoofdhuid goed te verzorgen tijdens chemotherapie:

 • Gebruik speciale Mediceuticals®-producten om de hoofdhuid te reinigen en te hydrateren.
 • Bescherm uw hoofdhuid tegen zonlicht met een hoofddeksel en zonnebrandcrème.
 • Overweeg een pruik of haarwerk aan te schaffen.
 • Gebruik een zijden of satijnen kussensloop om wrijving te verminderen.
 • Wees geduldig met uw haar en hoofdhuid tijdens het herstelproces.

Kortom, haaruitval door chemotherapie is een tijdelijke bijwerking. Zorg goed voor uw haar en hoofdhuid tijdens en na de behandeling en geef ze de tijd om te herstellen. Neem voor persoonlijk advies en begeleiding contact met ons op.

Alopecia

Haarproblemen kunnen op verschillende manieren voorkomen, van geleidelijk dunner wordend haar tot volledige kaalheid. Chemische reacties of medicijnen, vooral bij ziekte, kunnen ook leiden tot haarverlies, wat we kennen als alopecia.

Alopecia, oftewel haaruitval, kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of geslacht. Het is een uitdaging die veel mensen op hun pad kunnen tegenkomen.

Veel gestelde vragen

Nee, het eerste bezoek is volledig kosteloos en vrijblijvend.

Als je een verwijsbrief hebt van je arts, dan heb je recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering voor een haarwerk (pruik) haarstuk. De vergoeding vanuit de basisverzekering is €465,- (2024).

Indien je aanvullend verzekerd bent, heb je mogelijk recht op nog meer vergoeding voor je haarwerk/pruik of haarstuk. Dit verschilt per zorgverzekeraar en per aanvullend pakket. De aanvullende vergoedingen variëren tussen de €75,- en €500,-.

Vergelijk in je zoektocht naar een nieuwe zorgverzekering niet enkel de vergoeding van je haarwerk maar ook de hoogte van de premie. Als je een haarwerk of haarstuk aanschaft gaat dit altijd eerst af van je eigen risico. Het minimale eigen risico voor 2024 is 385 euro.

De volgende zorgverzekeraars geven, vanuit de aanvullende vergoeding, de beste dekking. Op alfabetische volgorde:

 • IZA, pakket ‘Classic Comfort’ en ‘Extra Zorg 3’ extra 500 euro vergoeding bovenop de 465 euro vergoeding. Totale vergoeding 965 euro. Plus zie regeling ‘Reserve haarwerk’ hieronder!
 • Nationale Nederlanden, pakket ‘Compleet’ extra 500 euro vergoeding bovenop de 465 euro vergoeding. Totale vergoeding 965 euro.
 • OHRA, pakket ‘Uitgebreid’ extra 500 euro vergoeding bovenop de 465 euro vergoeding. Totale vergoeding 965 euro.
 • ONVZ, pakket ‘Vrije Keuze Topfit’ extra 500 euro vergoeding bovenop de 465 euro vergoeding. Totale vergoeding 965 euro. Let op Medische acceptatie!
 • United Consumers (VGZ), pakket ‘Zorgzeker 3’ extra 500 euro vergoeding bovenop de 465 euro vergoeding. Totale vergoeding 965 euro. Plus zie regeling ‘Reserve haarwerk’ hieronder!
 • Unive, pakket ‘Aanvullend Best’ extra 500 euro vergoeding bovenop de 465 euro vergoeding. Totale vergoeding 965 euro.
 • Plus zie regeling ‘Reserve haarwerk’ hieronder!
 • VGZ, pakket ‘Aanvullend Best’ extra 500 euro vergoeding bovenop de 465 euro vergoeding. Totale vergoeding 965 euro. Plus zie regeling ‘Reserve haarwerk’ hieronder!
 • VvAA, pakket ‘Top’ extra 500 euro vergoeding bovenop de 465 euro vergoeding. Totale vergoeding 965 euro. Let op Medische acceptatie!
 • UMC, pakket ‘UMC Extra Zorg 3’ extra 500 euro vergoeding bovenop de 465 euro vergoeding. Totale vergoeding 965 euro. Plus zie regeling ‘Reserve haarwerk’ hieronder!
 • ASR, pakket ‘Uitgebreid’ geeft voor kinderen tot 18 jaar 100% vergoeding voor een haarwerk of haarstuk. Dit pakket is niet meer af te sluiten voor nieuwe verzekerden. Heb je dit zorgverzekeringspakket EN ben je nog geen 18 jaar EN heb je te maken met Alopecia verander dan niet van pakket of zorgverzekeraar!

Bij alle zorgverzekeraars welke onder VGZ vallen bieden 1 x per 5 jaar een extra vergoeding vanuit de basisverzekering voor een haarwerk. Voor 2024 is dat €465,-.

Dit houdt in dat je in 5 jaar tijd 6 keer een vergoeding kan laten aanvragen vanuit de basisverzekering.

De zorgverzekeraars welke vallen onder VGZ zijn:

 • VGZ
 • IZA
 • UMC
 • Univé
 • Zeker
 • Bewust
 • IZZ
 • Besured
 • United Consumers
 • National Academic
 • Promovendum

Met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is dit overzicht samengesteld, er kunnen altijd onjuistheden zitten. Mocht je iets ontdekken wat niet correct is waarderen we het als je dit doorgeeft via info@dchaarzorg.nl dan kunnen wij dit aanpassen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden in dit overzicht. Controleer altijd de website van betreffende zorgverzekering!

Geen zorgen, het dragen van een haarwerk/pruik heeft geen invloed op uw natuurlijke haargroei. Uw eigen haar zal niet uitvallen. Sterker nog, er is bewezen dat het sneller groeit met de juiste producten van Mediceuticals.

Nee, het haarwerk/pruik dat u samen met ons selecteert, voldoet aan alle vereisten. Dankzij de gebruikte materialen is het haarwerk/pruik nauwelijks van echt haar te onderscheiden. Wij staan gedurende de hele draagperiode aan uw zijde, bieden begeleiding en ondersteunen u bij het gebruik en onderhoud, zodat u vol zelfvertrouwen in het openbaar kunt verschijnen..

Nee, het is van essentieel belang voor ons dat het haarwerk perfect op uw wensen aansluit. We hanteren diverse methoden om ervoor te zorgen dat het haarwerk niet alleen goed blijft zitten, maar ook comfortabel aanvoelt. Mocht er in de loop van de tijd aanpassing nodig zijn, dan staan wij altijd klaar om dat voor u te regelen. Uw tevredenheid staat voorop.

Ja, dat is mogelijk. Voor extreme of bijzondere situaties kunnen wij extra voorzieningen treffen om een goede bevestiging te garanderen.

Indien mobiliteit een uitdaging is of als u in een zorg- of verpleeghuis verblijft, staan wij klaar om u op de door u gewenste locatie te bezoeken. We nemen een uitgebreide selectie van onze voorraad mee, zodat we samen kunnen bekijken welk haarwerk/pruik het beste bij u past.

Voorafgaand aan de chemotherapie is het mogelijk om geheel vrijblijvend een haarwerk/pruik bij ons te reserveren. We raden aan om dit te doen door samen met ons de verschillende mogelijkheden te bespreken en eventueel alvast een haarwerk uit te kiezen. Indien u snel een nieuw haarwerk/pruik nodig heeft, is dit direct beschikbaar. Mocht het zo zijn dat u geen haar verliest of om welke reden dan ook geen haarwerk/pruik meer wenst, dan annuleren wij dit en maakt u geen onnodige kosten.

Als uw haar bovenop het hoofd dunner wordt of als u deels kaal bent, kan een haarstukje (gedeeltelijk haarwerk) geschikt voor u zijn. Een haarstukje vormt een natuurlijk geheel met uw eigen nog aanwezige haar. Op die manier kunnen we uw haar weer helemaal vormgeven zoals het oorspronkelijk was.

Bij DC Haarzorg hanteren we de term haarwerk voor volledige haarvervanging, terwijl voor gedeeltelijke haarvervanging (bij dunner haar) de term haarstukjes wordt gebruikt, ook wel bekend als gedeeltelijke haarprotheses. Verschillende benamingen, zoals pruik of gehele haarprothese, worden gebruikt voor een haarwerk.